När ska man byta tillbaka till sommardäck?

Det mest uppenbara svaret är att använda sommardäck under sommaren och vinterdäck under vintern. Men det finns mer än att bara titta ut genom fönstret och själv bestämma att det är dags att byta till sommardäck den första varma dagen i februari eller att titta på när lagen säger att du ska ha bytt däck. Varje vår möter bilister en liknande oro över när de ska byta från vinterdäck till sommardäck. Byt för tidigt eller för sent och du riskerar att använda fel däck, vilket kan äventyra prestanda och säkerhet. Vi berättar mer om hur du kan tänka.

Vinterdäck – vad är de och vad gör de?

Det här med sommardäck börjar faktiskt med vintern. Vinterdäck är avsedda för användning under de tuffa vintermånaderna, eftersom de har designats specifikt med en mjuk gummiblandning som gör att däcket kan greppa den kalla vägen. Slitbanorna har djupa spår och många räfflor som gör att däcken kan få ett starkt köp på is och snö. Allt detta gör att du måste ha vinterdäck som skiljer sig åt från sommardäck.

Sommardäck – varför är de olika?

Sommardäck är däck som designats speciellt för varma förhållanden, så de är mest effektiva när de används under sommarmånaderna. De är gjorda med en mycket fastare gummiblandning än vinterdäck, och deras smala slitbanor gör att de kan greppa varmare ytor, både under våta och torra förhållanden.

När byter du tillbaka dina vinterdäck till sommardäck?

Det finns ingen vetenskap om när den perfekta tiden att byta från vinterdäck till sommardäck infaller. Vinterdäck är inte uteslutande avsedda att användas endast under tung snö eller is, precis som sommardäck inte bara bör användas under en värmebölja. När temperaturen genomgående är varmare än fem-sju grader celsius, vanligtvis någon gång runt mars, bör du byta från vinterdäck till sommardäck. Sommardäck är mycket hårdare än vinterdäck och passar därför mycket bättre på varma vägar. När vinterdäck används på varma vägar kan de mjukna upp till den punkt där de blir formbara, och som ett resultat slits de snabbt, vilket innebär att hantering och bromsning blir mindre effektiv. Den hårda blandningen i sommardäck ger dem också ett mycket bättre grepp i våta förhållanden, och är därför det överlägset säkraste alternativet vid körning i vår- och sommarskurar.

Riskerna med att förändra för tidigt (eller för sent)

När sommardäck används på kalla vägar kan det hårda gummit fastna och eventuellt spricka. Sommardäck är också dåliga när det gäller att köra fordonet i snö och is. På grund av de smala slitbanorna kan de inte greppa snö bra, så hanteringen kommer att påverkas, tillsammans med dragkraft och bromsning. Det kommer i sin tur att öka risken för en olycka. Det mjukare gummit på vinterdäcken kommer att mjukna ytterligare på varma vägar. Detta kan leda till snabbare slitage och påverkar även hantering och bromsning.

Fördelar med säsongsdäck

Säkerhetsaspekten med att använda lämpliga däck är uppenbar, men att använda säsongsdäck kan också spara pengar på lång sikt. Du kommer att få en mycket mjukare körning med mindre friktion, vilket säkerställer optimal bränsleförbrukning – bra för både miljön och din plånbok.