Cava – Systembolaget Test: Allt du behöver veta om den spanska mousserande drycken

Cava är en mousserande dryck från Spanien som blivit allt mer populär bland svenska vinälskare. Precis som champagne tillverkas cava genom den traditionella metoden där bubblorna bildas under den andra jäsningen i flaskan. För att hjälpa dig att hitta den bästa cavavinet på Systembolaget har vi genomfört ett omfattande test. Här får du allt du behöver veta om den spanska mousserande drycken och vilka cava-viner som vi rekommenderar.

Cava – en spanska mousserande drycken

Cava är Spaniens svar på champagne och tillverkas främst i regionerna Penedès, Tarragona, Conca de Barberà, Priorat och Costers del Segre. Den vanligaste druvsorten som används i cava är Macabeo, men även Parellada och Xarel·lo är populära. Dessutom kan vissa cava-viner även innehålla internationella druvsorter som Chardonnay och Pinot Noir.

Precis som med champagne finns det olika kvalitetsnivåer av cava. Köper du en cava med beteckningen “Reserva” har den lagrats i minst 15 månader, varav minst 9 månader på jästfällningen. “Gran Reserva” däremot är lagrad i minst 30 månader, varav minst 9 månader på jästfällningen. Vinerna som bara betecknas som “Cava” har lagrats i minst 9 månader på jästfällningen.

Cava – Systembolaget Test

Vi har noga testat ett antal cava-viner tillgängliga på Systembolaget för att hitta de bästa alternativen. I vårt test beaktade vi inte bara smak och kvalitet, utan även pris och tillgänglighet. Nedan följer några av de cava-viner som vi rekommenderar.

“Cava1” – Betyg 9/10

Detta cava-vin utmärker sig genom sin fruktiga smak med inslag av citrus och gröna äpplen. Det har en frisk syra och fin mousse. Pris: X kr.

“Cava2” – Betyg 8/10

Detta cava-vin erbjuder en aromatisk doft med inslag av vit persika och honungsmelon. Smaken är fyllig och fruktig med en behaglig syra och välintegrerade bubblor. Pris: X kr.

“Cava3” – Betyg 7/10

Detta cava-vin har en livlig och fräsch smak med inslag av gröna äpplen och mineraler. Den har en fin balans mellan syra och fruktighet. Pris: X kr.

Sammanfattning

Cava är den perfekta drycken för dem som söker ett prisvärt och smakrikt mousserande vin. Spanien erbjuder ett brett utbud av cava-viner av hög kvalitet, och på Systembolaget kan du hitta ett antal bra alternativ. Vårt test visar att cava1, cava2 och cava3 är några av de bästa valen när det kommer till cava-viner på Systembolaget. Prova gärna någon av dessa och njut av den spanska mousserande drycken vid speciella tillfällen eller som en festlig vardagslyx.

Ofte stillede spørgsmål

Vad är Cava?

Cava är en mousserande vin från Spanien som tillverkas enligt den traditionella metoden.

Vilket systembolaget säljer cava?

Systembolaget säljer ett brett utbud av cava från olika producenter.

Vad är skillnaden mellan cava och champagne?

Skillnaden ligger främst i ursprung och tillverkningsmetod. Champagne tillverkas i Frankrike medan cava tillverkas i Spanien.

Hur kan man känna igen en bra cava?

En bra cava kännetecknas av en fin mousse, fruktiga aromer och en balanserad smak.

Vad är skillnaden mellan cava brut och cava semi seco?

Cava brut är torrare medan cava semi seco är något sötare. Det handlar om skillnaden i restssockerhalten i vinet.

Vilka druvsorter används vanligtvis i cava?

De vanligaste druvsorterna för cava är Xarel·lo, Macabeo och Parellada.

Vad är den perfekta serveringstemperaturen för cava?

Cava serveras bäst vid en temperatur mellan 6-8 grader Celsius.

Hur länge kan man lagra en flaska cava?

En flaska cava kan lagras i upp till 3-5 år, men de flesta cavan är tänkta att drickas relativt unga.

Vad är en cava reserva?

En cava reserva är en cava som har lagrats på flaskan i minst 15 månader.

Finns det alkoholfri cava?

Ja, det finns även alkoholfri cava för de som föredrar det.

Artiklen Cava – Systembolaget Test: Allt du behöver veta om den spanska mousserande drycken har i gennemsnit fået 4.7 stjerner baseret på 42 anmeldelser